Workshop “overgang op de werkvloer”

Opvliegers, nachtelijke transpireren, stemmingswisselingen of slapeloosheid. Heb jij daar ook last? Of misschien heb je wel een collega die daar last van heeft? En hoe ga je daar dan mee om? Hoe ga je dan om met de overgang op de werkvloer? Wij nemen je graag mee in van overleven naar leven met de overgang.

Veel mensen zien de herfst als overgang van de mooie warme zomer naar de koude en kille winter. Maar ook de herfst is prachtig als je goed kijkt en het omartmt. Datzelfde geldt ook voor de overgang van de vrouw. De overgang is voor de vrouw eigenlijk een weg naar een nieuwe balans in haar leven. 

Kijk op de overgang

De gemiddelde overgangsperiode van de Westerse vrouw ligt ongeveer tussen de 48 en 52 jaar. Dat betekent dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen vrouwen in de overgang zijn. Vroeger was de overgang een laatste levensfase van ouderdom na jarenlang zorgen voor een veelal groot gezin. Maar tegenwoordig ligt de gemiddelde levensverwachting, door onze verbeterde omstandigheden, voor vrouwen in Nederland op 83,3 jaar (cijfers 2018). De Nederlandse vrouw van de leeftijd van 48/52 jaar is dus nog in de bloei van haar leven en vaak ook nog volop aan het werk. Dit betekent dus dat zowel wij als vrouw, als ook collega’s en werkgevers te maken krijgen met deze overgang.

Maar om iets los te laten moet je wel eerst weten wat. Iedere levensperiode heeft namelijk haar eigen zin, haar eigen taak. De kunst is deze te vinden en er ook naar te leven.

Onze Westerse en de Oosterse geneeskunde kijken beide anders tegen de overgang aan. Het grootste verschil met de Westerse kijk is dat “de hormonen” in de traditionele Chinese geneeskunde gezien worden als een onderdeel van ons totale energetische systeem van leefstijl, voeding en beweging. Hierin zien wij dan ook een mooie toevoeging op onze integrale kijk op vitaliteit. 

Omgaan met de overgang

Wij zien de overgang graag als een nieuw stadium dat aanbreekt waarbij de energie en aandacht weer gericht kan worden op zelfontwikkeling, verrijking en bewustwording. Naast alle veranderingen in het privé leven, is het ook tijd voor meer aandacht voor een overgang op de werkvloer. We zien in de praktijk dat het best lastig is om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Daarom hebben wij een workshop gemaakt om vooral het gesprek hierover aan te gaan. 

Tijdens onze workshops zullen we vooral met praktische hulpmiddelen en tips uit zowel Westers als Oosterse kijkwijze werken. Wat kan je dan verwachten tijdens deze workshop:

  • Korte uitleg over hoe werken dan die hormonen
  • Hoe krijg je je energie terug
  • Symptomen en effecten op je werkvermogen 
  • Hoe signaleer je als leidinggevende klachten en ga je daarmee om.