Positieve mindset kun je leren

Bestaat een positieve mindset eigenlijk wel? Er is één ding wat ik wél zeker weet en dat is dat het leven veel leuker is met een positief mindset. Ik ben zelf ook niet altijd de positieve Hanneke geweest. Voor mij is mijn burn-out van een aantal jaren geleden het keerpunt geweest. Ik ben toen bewust gaan kijken naar mijn leven en vooral naar mijzelf. Waar ik daarvoor altijd keek naar wat er mis kon gaan of mis was, ben ik gaan kijken naar wat de positieve mogelijkheden zijn. En nee, mijn leven is ook niet altijd vol met alleen maar positieve momenten. Sterker nog, voor mij heeft mijn leven afgelopen maanden echt helemaal op zijn kop gestaan. En dan is het ook goed om stil te staan bij de minder mooie kanten van het leven. Het zou ook niet goed zijn als we alleen maar blij, vrolijk en positief zijn. De negatieve emoties mogen er ook zijn. Het verschil is alleen dat je vanuit een negatieve emotie alsnog kan kijken wat je er uit kan halen of wat je er van kan leren. 

Wat is dan een positieve mindset en bestaat die wel?

Een mindset is de combinatie van je overtuigingen en je gevoelens (emoties). Volgens mij is het dan ook niet zo dat iemand wel of niet een positieve mindset heeft, maar gaat het vooral om de manier waarop iemand naar een situatie kijkt en omgaat met de overtuigingen en gevoelens. Vaak wordt positiviteit gezien alsof je alles door een roze bril bekijkt. Wanneer ik het heb over een positieve mindset bedoel ik eigenlijk een optimistische kijk op een situatie of gebeurtenis. Het zien van de realiteit door een helder glas waarbij je er iets positiefs aan toevoegt. Tijdens een workshop Optimistisch leiderschap omschreef Jan van Setten heel mooi wat een optimistische kijk is:
Een pessimist ziet de realiteit en voegt er iets negaties aan toe.
Een realist ziet de realiteit zoals hij is. Het is wat het is.
En een optimist die ziet de realiteit en voegt er iets positiefs aan toe.
Welk type ben jij? 

Kun je even afstand nemen van de realiteit en kijken hoe de situatie nu echt is zonder je te laten leiden door het brein? Ons brein heeft namelijk alles opgeslagen wat je in je leven hebt meegemaakt. Het brein helpt je ook om snel te kunnen schakelen in bepaalde situaties. Alleen is het primaire doel van je brein je te beschermen tegen gevaar en gaan er vaak meteen een hoop alarm bellen af. Dit noemen we ook wel belemmerende overtuigingen. Ze kunnen je belemmeren in de keuzes die je maakt. 

Waarom een positieve mindset?

Een positieve mindset maakt je sterker. Het helpt je  met nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Volgens een onderzoek van Barbara Fredrickson van de universiteit van North Carolina helpt het ook met het bereiken van je doelen. Het heeft zelfs mensen al geholpen met het overleven in verschrikkelijke situaties zoals bij Josheph Oubelkas. Hij zat onterecht 5 jaar vast in verschillende Marokkaanse gevangenissen door op de verkeerde plek op het verkeerde moment te zijn. Hij zette zijn mindset in tegen onvrijheid en overleefde op deze manier deze verschrikkelijk periode. 

Je kunt veel dingen niet beïnvloeden, maar je kunt altijd je eigen houding kiezen. Met doorzettingsvermogen en de juiste focus kun je bereiken wat jij wilt. – Joseph Oubelkas

Positief denken zorgt ook voor een gezonder en vitaler leven. Op het moment dat je je geluk zelf in de hand houdt, zal je over het algemeen ook meer verantwoordelijk nemen voor je leven en daardoor ook meer bewuste keuzes maken. 

Hoe kun ook jij een positieve mindset aanleren!

Om je alvast een beetje op weg te helpen naar een positieve mindset heb ik een aantal tips voor je verzameld.

 • Zet eens een stap achteruit om vanuit de realiteit de situatie te bekijken. 
  Je reageert snel vanuit een emotie die je ervaart waaraan vaak een eerdere beleving is gekoppeld. Maar klopt dit wel? Is dit wel de realiteit?
 • Ga negatieve invloeden uit de weg.
  Heb jij mensen in je omgeving die altijd maar klagen en zeuren? Dan mag je echt wel een stapje terug zetten in je contact. Je hoeft ze natuurlijk niet helemaal uit de weg te gaan maar je mag jezelf wel beschermen. 
 • Kijk eens naar wat er wel is in plaats van wat er niet.
  Zeg je: Oh, ik ben maar.. Of zeg je: Kijk dat is nou eens mooi dat ik dat kan/ben.
 • Elke emotie is goed.
  Zowel de minder fijne emoties als de prettige emoties zijn goed. Bij het ervaren van een minder fijne emotie kun je gaan kijken wat je nodig hebt om dit om te buigen naar iets positiefs (als je zover bent uiteraard). Want even staan bij minder fijne emoties en deze doorleven is ook belangrijk.
 • Het begint bij zelfliefde.
  Iedereen is goed zoals je bent, ook jij. Je bent niet beter of slechter als een ander. Iedereen is namelijk uniek zoals hij/zij is. Zonder zelfliefde ook geen zelfleiderschap. 
 • Welke houding neem je aan (fysiek)?
  Als je ineen gedoken op je stoel zit of een kamer in loopt is je lichaam in elkaar gedoken of wanneer je rechtop staat met je rug recht dan ervaar je veel meer kracht en positiviteit. Zet maar eens je grootste glimlach op en probeer je dan maar eens slecht te voelen. 
 • Welke woorden gebruik je?
  Ook woorden bepalen veel in je mindset. Woorden zijn namelijk gekoppeld aan een emotie. Is het glas half leeg? Of is het half vol?

Kom je er met bovenstaande tips niet uit? Of wil je meer weten over hoe jij je leven positief en Mvitaal kan inrichten? Neem vrijblijvend contact met me op zodat we samen kunnen kijken welke stappen jij kan zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *