Eten wat de pot schaft

Met de kennis die ik nu heb zou ik het toch echt anders hebben gedaan. Wat dan? Op basis van de ervaringen die ik heb opgedaan een goede en gebalanceerde maaltijd bereiden en dan “eten wat de pot schaft” voor het hele gezin! Maar we kunnen (gelukkig) niet terug in de tijd dus het enige wat ik wél kan doen is mijn kennis die ik heb opgedaan nu in zetten voor mijzelf, mijn gezin en hopelijk ook voor de mensen om mij heen. Nog elke dag ontdekken we meer over wat voeding betekend voor je vitaliteit. Graag leg ik een link tussen deze wetenschap en het menu van morgen. 

Mijn pad

Sinds een aantal jaar heb ik mijn leefstijl langzaamaan omgegooid. Niet meteen hele grote stappen maar wel elke keer met kleine stapjes en soms met een klein sprintje ertussendoor. Bij deze sprintjes merkte ik dat onze kinderen het lastig hadden om deze bij te benen en moest ik echt goed opletten ze niet af te schrikken. Gelukkig zie ik ondertussen wel al een verandering terug via mijn kinderen van wat er de afgelopen jaren veranderd is in onze leefstijl. Zo vraagt mijn zoon wanneer ik weer die lekkere havermoutrepen (zonder toegevoegde suiker) of bananenbrood (o.b.v. amandelmeel) maak en mijn dochter wanneer we weer die lekker doperwten-quinoa-salade gaan eten. Daarbij of ik iets extra’s kan maken zodat ze de volgende dag ook een lunch voor op school heeft. Ja, mijn dochter neemt quinoa salade mee naar school en ze schaamt zich er niet voor. Hoe trots ben ik dan op haar! Maar niet alleen hier om hoor.

Practice what you preach

Helaas hebben ze het ook soms wel zwaar te stellen met een moeder die Vitaloog is. Want voor mij geldt namelijk wel ‘practice what you preach’. Ik geloof in een 80/20 verhouding hierin want we genieten ook graag van een ongezonde snack af en toe. In de sprintjes hebben ze het helaas nog wel even wat zwaarder te verduren. Want dan heb ik weer een verdiepingscursusgehad of een goed artikel gelezen en dan wil ik mijn opgedane kennis natuurlijk wel meteen weer uitproberen. Dus daarom stond hier laatst een mooie pot met super gezonde kefir water op de aanrecht. De reactie van mijn dochter was: “Mam was is dat voor een goor spul op de aanrecht. Wat moet je daarmee?”  

Natuurlijk kan ik haar dit helemaal uit gaan leggen. Maar ik ben bang dat ik het, na haar reactie, het niet meer ga redden met een diepgaande uitleg en heb het maar bij haar opmerking gelaten. Op andere momenten probeer ik er wel op terug te komen want ik wil haar wel meegeven dat we in ons menselijk lichaam een (tweede) brein hebben namelijk in onze buik! Dit ‘ brein’ zal echter ook goed gevoed moet worden. En daar begint mijn verhaal dan ook eigenlijk. Want met de kennis van nu… had ik het anders aangepakt! En dan wel de voeding die we als gezin tegenwoordig eten want als ik kijk naar mijn voeding 15 jaar geleden dan zou dat maar bar weinig impact hebben gehad. 

Om jullie uit te leggen waarom ik dat dan anders zou hebben gedaan moeten we eerst een stukje de diepte in en neem ik jullie mee in stukje theorie.

Want wat is dat brein in je buik?

Ken je dat de uitspraak ‘I’ve got a gut feeling about…’? Dit buikgevoel laat al zien dat er een verbinding is tussen onze hersenen en onze darmen. Zij zijn verbonden door een heel netwerk van neuronen en een snelweg van chemische stoffen en hormonen. Het is een soort informatiesnelweg die ons info geeft over stress of bijvoorbeeld dat we iets verkeerds hebben gegeten. Ons spijsverteringsstelsel is veel meer dan een verzameling cellen die ons eten verteren. Daar wordt door onderzoek steeds meer over bekend. Er zitten namelijk ook een kolonie aan bacteriën en andere microben. Samen heet dit het microbiotica, oftewel het microbiom… opzoeken.

Iedereen heeft een eigen unieke microbiotica. Deels omdat we deze hebben meegekregen en deels omdat we deze zo gecreëerd hebben door onze omgeving en onze voeding. We weten al langer dat onze darmen invloed hebben op onze weerstand. Maar volgens wetenschappelijke onderzoeken zou deze microbiom ook invloed hebben op biologie, ons hart- en vatensysteem en zelfs op ons geestelijk welbevinden. Het microbiom zou ook invloed hebben op obesitas. Dit zijn toch zaken die we niet mogen onderschatten. 

Even terug in de tijd

Doordat wij van jagers-verzamelaars naar landbouw, naar het eten van voeding uit de fabriek zijn gegaan, heeft ons microbiom zich moeten aanpassen. Doordat onze voeding zo eenzijdig is geworden, is deze gemeenschap van microben en bacteriën voor een groot gedeelte uitgestorven. Niet alleen onze voeding heeft hier een rol in, ook onze poetsdrift heeft ervoor gezorgd dat we steeds minder in aanraking komen met slechte maar ook de goede bacteriën.

Wanneer een baby geboren wordt, komen ze uit een steriele omgeving en zijn ze nog niet in aanraking gekomen met bacteriën. Bij de (natuurlijke) geboorte krijgen ze direct bacteriën mee van hun moeder. Hiermee is de eerste aanzet van het brein in je buik gestart. Rond je kleutertijd wordt deze blauwdruk voltooid. De blauwdruk (lees microbiom) is de basis voor het functioneren van jouw brein in buik voor de rest van je leven. 

Bij een keizersnede komt de baby ter wereld in een steriele operatiekamer en krijgen ze dus niet de bacteriën van de moeder mee. Daarom is het dat kinderen die geboren zijn na een keizersnede vaak meer last van allergieën en intoleranties e.d. hebben. Uiteraard heb je niet altijd een keuze en is een keizersnede soms noodzakelijk. Maar er zijn tegenwoordig mogelijkheden om je baby wél deze bacteriën mee te geven. Ik zal je de details voor nu even besparen.

Deze blauwdruk wordt verder ook gevormd door het voedsel wat het kind eet en met welke bacteriën het kind in aanraking komt. Denk aan het aaien van dieren, lekker spelen met zand en soms wel eens eten van de grond.. Ook moedermelk bevat bepaalde stoffen (die niet in melkpoeder zit) die essentieel zijn bij het vormen van de microbioom. Na de kleutertijd kan kun je het microbioom nog wel beïnvloeden maar nooit meer (her)vormen.

Daarom is het dan ook noodzakelijk om je kind vanaf kleins af aan met de pot mee te laten eten want het microbioom heeft specifieke voeding nodig om zich te vormen en gezond te worden/blijven. Uiteraard is het dan wel noodzakelijk dat je de juiste voeding eet. 

Maar wat voor voeding heb je dan nodig?

Bij een goede voeding zijn voedingsvezels enorm belangrijk. Deze vezels zijn koolhydraten die wij zelf niet kunnen verteren maar het mibcrobiom wel en deze zorgt ervoor dat er actieve energie en actieve stoffen vrijkomen. Een gezonde voeding is dus rijk aan vezels uit groenten en fruit, noten en peulvruchten, volkoren granen, gefermenteerd voedsel zoals yoghurt. Daarnaast is het vooral genoeg drinken en het eten van gevarieerde voeding. 

En wat voor voeding zo min mogelijk? 

Teveel verzadigde vetten, witte rijst, witte bloem, witte pasta en voedingsstoffen die enorm bewerkt zijn. 

Een paar laatste tips om de kinderen met de pot mee te laten eten:

  • Betrek je kinderen bij het eten maken
  • Laat ze vooral vaak iets nieuws proeven
  • Geef ze de ruimte om iets echt niet te lusten
  • Straf ze niet door bijvoorbeeld geen toetje (toetje zoals yoghurtje of kwark is ook heel belangrijk)
  • Goed voorbeeld doet volgen
  • Geen paniek als ze bij opa en oma een doosjes smarties én chips krijgen (80/20)
  • En vooral maak er een feestje van!

Heb je nog vragen of wil je meer weten hoe jij je leefstijl kan aanpassen voor jezelf of voor je gezin? Neem dan contact met me op via deze link.

Voor het schrijven van deze blog ben ik geïnspireerd door Millie van der Heijden en Angela Ruizeveld en heb ik als bron het boek  “Het brein in je buik, Justin & Erica Sonneburg” gebruikt.

2 Comments for “Eten wat de pot schaft”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *